
Tyggeting til hvalpen
Jeg anbefaler som udgangspunkt, ikke at give store mængder tyggeting til den lille hvalp. MEN hvalpens tænder og gummer klør og når de gør det, har hvalpen brug for noget at bide i for at lindre det. Har den ingen tyggelegetøj elle tyggeting at bide i, vil den måske i stedet bide i dine sko, bordben, møbler, børnenes legetøj osv. Derfor syntes jeg, at det er en god ide at have egnede og gode tyggeting du kan tilbyde den lille hvalp, når den gerne vil tygge i andre uønskede ting. Det er også en god måde at aflede den at bide i ting den ikke må, uden at skabe en konflikt. Med egnede tyggeting til hvalpen, har du altid noget at bytte med hvis det er. Hvalpe har generelt bare et naturligt behov for at tygge, så din hvalp vil helt sikker sætte pris på nogle gode naturlige tyggeting at tygge i. Eller noget godt tyggelegetøj, det kan bestemt også bruges.
Jeg har på shoppen lavet en kategori der hedder 'tyggeting til hvalp' hvor jeg har samlet alt det jeg syntes der er bedst egnet til hvalpe, ud af det jeg har på shoppen.
Men det kan stadig være lidt uoverskueligt da der er mange ting at vælge imellem. Man kan blive i tvivl om hvor store tyggeting ens hvalpe kan spise og hvad må den få og ikke få og i hvilke mængder ikke mindst. Jeg får tit spørgsmål ala dette, så jeg vil i blogindlægget her, prøve at samle lidt af de svar jeg plejer at give.
Hvis du ikke gider at læse hele blogindlægget, kommer jeg nederst med helt konkrete råd til hvad jeg vil anbefale at starte ud med. Det giver dog god mening at læse hele blogindlægget syntes jeg, så du ved lidt om hvorfor jeg anbefaler det jeg gør osv.
Dette må din hvalp få
Efter min mening, kan du som udgangspunkt, give en hvalp alle tyggeting, jeg har puttet i kategorien 'tyggeting til hvalp. Men der er naturligvis forskel på om det er en 8 ugers labrador eller en 8 ugers gravhund. Husk derfor alt med måde og giv den ikke alt for meget - det kommer jeg tilbage til.
Tingene er valgt med udgangspunkt i en mellemstørrelses hvalp, feks en engelsk springer spaniel. Jeg har tænkt meget over hvad min egen springer spaniel spiste da han var hvalp og det samme nu da jeg sidste år fik min Flat Coated retriever. Men tilpas selv tyggetingene efter din hunds race/størrelse samt dens lyst til at tygge.
Så længe du giver gode naturlige tyggeting, uden alt muligt "skrammel" i, så kan hvalpen som udgangspunkt tåle det hele, det er blot hvad den er i stand til at tygge/spise pga størrelse og tænder. I kategorien 'tyggeting til hvalp' og 'naturlig hundetyg' er det udelukkende tørrede naturlige hundesnacks, der er helt sikker at give. Dem jeg har valgt ud til hvalpe kategorien er blot fordi jeg syntes det er dem der er bedst egnet og det er baseret på hårdhed, størrelse osv.
Hvor meget må hvalpen få
Hvor mange tyggeting du må give din hvalp, er svært at svare på. Det kommer helt an på størrelse, alder, madlyst, tyggelyst, appetit osv. Men en god rettesnor er 'alt med måde'. Din hvalp skal først og fremmest, have lyst til sit hvalpefoder i de mængder den skal have. Og så mener jeg heller ikke at der er grund til at fylde den lille mave med alt for mange tyggeting, unødigt. Så giv med måde og ved behov. Og ellers, kig på din hvalp, hvordan er dens afføring osv. Får din hvalp lind eller tynd mave, kan det også være at du har givet den for meget (.....men der kan der også være mange andre grunde til det). Hold også øje med at hvalpen ikke bliver for tyk. Gør den det, så vær opmærksom på hvor meget du giver den ud over sit hvalpefoder. Det er ret vigtigt at en hvalp ikke er for tyk i forhold til dens vækst og trivsel.
Hvis jeg skal sætte en mængde på - det oplever jeg tit at i gerne vil have, så tænker jeg max 1 tyggeting om dagen - og det er også til den gode side hvis du spørger mig. Men det kommer jo også an på om det er en større tyggeting der holder et par dage, eller en mindre den har spist inden for kort tid. Men max en om dagen vil jeg sige, hvis jeg skal komme med en tanke omkring det. Og så er der jo stor forskel på om en retriever får et kaninøre dagligt, i forhold til om det er en mini puddel der får et kaninøre dagligt. Hvis du har en mindre race, kan du med fordel klippe tyggetingen over, så den kun får halvdelen. Eller tage det fra den efter noget tid, men det kommer jeg mere ind på om lidt.
Hvad anbefaler jeg at starte ud med
Bløde/sprøde - tyggeting der er nemme for hvalpen at spise og som ikke er hårde. De kan være gode at starte ud med til den helt lille 8-9 ugers hvalp, da de er nemme at "knuse" og spise. Samt til når de skrifter tænder og måske ikke har lyst til de hårde tyggeting. De kan dog stadig give fin tyggeværdi/tyggetid alt efter din hvalps størrelse/race. Det kan feks. være ting som:
Der er en del andre produkter i kategorien 'tyggeting til hvalp', end dem jeg har nævnt her, men det her er dem jeg selv har brugt mest og som jeg syntes er rigtig gode at starte ud med.
Start med få ting - Det kan være en god ide at starte ud med få ting, for at skåne hvalpens mave. Den skal forholde sig til mange nye ting når den skifter hjem, og måske skal den også vende sig til nyt foder, hvis ikke du har fået noget med hjem fra opdrætter. Så jeg vil anbefale at starte ud de første par uger med max 1-3 forskellige tyggeting. Så kan du altid tilføje lidt nyt som ugerne/månederne går. Hvis det var mig ville jeg starte ud med kaninøre (med og uden pels de er altid et hit, de er skånsomme mod maven og de fleste hvalpe elsker at ligge og tygge i dem. snoede kalveblærer samt kalve energistænger (til hvalpe af mellem og store racer kan du godt vælge okse energistænger). Det er nogle ret milde ting for maven. Kaninørene er bløde og nemme for hvalpen at tygge i. Snoede kalveblærer er bløde/medium hårde, så det giver lidt mere at tygge i og energistængerne er hårde og giver virkelig hvalpen noget at arbejde med. Så de 3 ting komplimentere hinanden rigtig fint.
Forslugen hvalp - hvis du har en meget forslugen hvalp, der gerne vil spise de lidt større tyggeting på en gang, og hvor du samtidig skal passe på at det ikke tager alt hvalpens appetit. Så lad hvalpen tygge i det noget tid, under opsyn og byt så med en rigtig god/lækker godbid og pak tyggetingen væk. Så kan du i stedte tilbyde den det et par gange om dagen, når du har tid til at sidde ved siden af og så fjerne det, for at den ikke forspiser sig og bliver helt mæt af tyggetingen.
Jeg anbefaler dog altid at have sin hvalp under opsyn når den ligger med tyggeting.
Husk at bytte - hvis du vil fjerne tyggetingen fra din hvalp, er det vigtigt at bytte med noget godt, så hvalpen ikke oplever noget negativt i forbindelse med at du fjerne tyggetingen. Det kan opbygge ressourceforsvar hos hvalpen og det ønsker vi bestemt ikke. Det er naturligt at hvalpen gerne vil beholde det den har og er i øvrigt en gammel (men dog desværre lidt sejlivet) myte, at man skal kunne tage mad og tyggeting fra hvalpen for at vise dem at man er dem overlegen i hierakiet. Hvis du vil læse mere om ressourceforsvar, har jeg skrevet blogindlægget ressourceforsvar / mad aggression.
Er du stadig i tvivl

Skriv din kommentar til blogindlægget